Vepřové se zeleninou v troubě (ražničí)

Víte, jaké jídlo je na podzim a zimu to nejlepší? Přece to, které zahřeje! A taky hodně tučné. V létě si můžeme dopřávat více stravy bohatou na sacharidy, protože je tělo na sacharidovou bombu v podobě ovoce a příloh připravené. Ale naopak v zimě tělo vyžaduje více tuků. V létě máme dost energie ze sluníčka, ale v zimě je slunečního svitu málo a dny jsou krátké. Tma se zdá být nekonečná. Proto je potřeba tělu dodat energii v podobě tuků! Protože, jak už ukázaly studie, nejvíce energii tělu nedodávají sacharidy v podobě pečiva a těstovin, ale naopak tuky. A to hlavně ty nasycené tuky jako jsou máslo, ghí, sádlo, lůj, avokádo nebo olivový olej. A hlavně především tučné maso a ryby

 

 

Tento recept je naše oblíbené podzimní a zimní jídlo. Vaříme ho často, jelikož je příprava fakt jednoduchá. Suroviny jako zelenina nebo koření můžete upravit můžete upravit podle vašich chutí. Záleží jestli více preferujete převahu masa a nebo zeleniny. Bohužel v tomto, se doma s partnerem neshodneme. Za mě je tam masa moc (,,Té zeleniny jsem tam mohla dát víc!”) a  příteli to přijde v pohodě (,,Co blbneš, vždyť je jí tam dost.”). On to jí samotné jen tak, já si k tomu vařím těstoviny, protože je to na můj vkus masité až až. Takže recept vyzkoušejte a příště případně dáte zeleniny víc (nebo necháte tak 😀).

 

Suroviny:

  • 750 g plecka, kotlety nebo krkovičky
  • 4 velké mrkve
  • 1 cuketa 
  • můžete použít i dýni
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce lahůdkové papriky
  • 4 lžíce ghíčka
  • 4 stroužky černého česneku
  • pekáč s poklicí

 

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  2. Mrkev nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky (záleží na velikosti), cuketu na malé kostičky, cibuli na tenké půlměsíčky, černý česnek na malé kousky a maso na kostky velikostně zhruba 3 cm.
  3. V pekáči smícháme všechno kromě cukety.
  4. Pečeme 1 hodinu zakryté  poklicí, po půl hodině promícháme.
  5. Přidáme cuketu, promícháme a pečeme další půlhodinu opět s poklicí.

 

Můžete jíst samotné, s chlebem, rýží, těstovinami nebo s vaší oblíbenou přílohou 😊

 

Přejeme dobrou chuť!