Zdravotní účinky

ANTIOXIDAČNÍ EFEKT

Volnýchradikálů,částic,kteréztratilyelektronavnašemtělepůsobípasekudodoby,než je zachytne nějaký antioxidant a onen elektron jim dodá, se nezbavíme. Jsou vytvářeny mimo jiné v rámci Krebsova cyklu a dalších fyziologických procesů v našem těle. Jde tedy spíše o to nevytvářet jich nadbytek tím, že je dodáváme do těla stravou (zánětlivé procesy), tím, že se zbytečně stresujeme, fyzicky příliš zatěžujeme naše tělo  a vystavujeme je působení externímu znečištění – kouři, smogu, radiaci… Volné radikály v převaze nad antioxidanty pak poškozují naši DNA, tělesné tuky a bílkoviny a to vše vede k procesu stárnutí a nemocem. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku pak vede mj. k vyšší produkci glutathionu, nejsilnějšího známého antioxidantu, které si tělo dokáže vytvořit!

OCHRANA KARDIOVASKULÁRNÍHO SYSTÉMU

Riziko srdečních onemocnění, infarktu, vyšší hladiny sLDL cholesterolu a triglyceridů,
vysoký krevní tlak, vysoké hladiny homocysteinu a několik dalších faktorů. Klinické studie potvrzují, žeS-allyl cystein se vším výše uvedeným může velmi účinně bojovat. 2,4 až 4,8 gramů černého česneku (1 stroužek) podávaných denně po dobu 6 měsíců může snížit celkový cholesterol o 5-7%, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a také zabránit plateletárnímu zanášení cév. SAC funguje na podobném principu jako léky na bázi statinů.

PREVENCE RAKOVINY

Pokud bychom měli z hlediska genetiky jednou větou vyjádřit podstatu rakoviny, pak k ní dochází po dlouhodobém poškození nebo mutaci DNA nebo působením chemických
sloučenin, které ji způsobují. Ukázalo se, že černý česnek je účinný při prevenci rakoviny
žaludku, tlustého střeva a prostaty. Předklinické studie navíc naznačují jeho účinnost při prevenci rakoviny prsu, žlučníku, jater, plic a jícnu. A z pohledu biochemika je to
způsobeno vyšší produkcí glutathionu, prevencí vazby karcinogenů na naši DNA a zvýšeným odstraňováním toxinů z těla. Proto je česnek součástí většiny detoxikačních kúr, zejména těch zaměřených na trávicí systém!

LÉČBA RAKOVINY

Je za to zodpovědný ve vodě rozpustný S-allyl merkaptocystein. Spolu s S-allyl cysteinem může potlačit růst buněk rakoviny prostaty o 80% regulací hladin testosteronu a snížením PSA, hlavního markeru rakoviny prostaty. SAMC může sám
potlačit růst buněk rakoviny prsu nebo buněk rakoviny tlustého střeva až o 71% a může
dokonce způsobit apoptózu (programovaná buněčná smrt – tedy rakovinné buňky)!

POSÍLENÍ IMUNITY,ANTIVIRÁLNÍ,ANTIBAKTERIÁLNÍ AFUNGICIDNÍ EFEKT

Zde účinky černého česneku daleko převyšují možnosti čerstvého. Ve studii účinků
č erného česneku na pacienty s AIDS si můžete přečíst, že podávání 1 800 mg extraktu
z černého česneku po dobu 3 týdnů zvýšilo aktivitu NK buněk o 155% u těchto pacientů a u těch, kteří dostávali 35 g čerstvého č esneku ( ekvivalent 1 800 g černého česneku = 10 stroužků čerstvého česneku), poté o 139%. Buňky NK (natural killers) jsou jednou z podskupin bílých krvinek, které jsou schopné identifikovat a zabíjet rakovinné buňky a buňky infikované virem. Podle mého vlastního výzkumu neexistuje jediný chemický lék, který by měl alespoň srovnatelný účinek na zvýšení aktivity NK buněk!
Kromě toho může černý česnek při pravidelné konzumaci zabránit nadměrnému růstu
Candida Albicans. Totéž platí o jeho účincích na Helicobacteria Pilori, která je spojena s žaludečními vředy a rakovinou. Toto zjištění je možná ještě důležitější, protože se ukazuje, že přibližně 84% populace je rezistentní na antibiotickou
léčbu H. Pilori!

 

UVEDENÉ INFORMACE ČERPÁNY Z:

• Aged garlic extract and coenzyme Q10 have favorable effect on inflammatory markers and coronary atherosclerosis progression:A randomized clinical trial (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22923934)
• Beneficial effects of aged garlic extract and coenzyme Q10 on vascular elasticity and endothelial function: The FAITH randomized clinical trial (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22858191)
• The effect of aged garlic extract on blood pressure and other cardiovascular risk factors in uncontrolled hypertensives: theAGE at Heart trial (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26869811)